Sonunda Teknoloji Fakülteleri 2010-2011 Yükseköğretim kılavuzuna girdi.Beklediğimiz gibi kontenjanlar 2′ye bölünmüş MF-4 ve YGS-1 puanlarına göre yerleştirme işlemleri yapılacak.MF-4 genel lise mezunlarına yönelik kullanılırken,YGS-1 meslek lisesi mezunlarına yönelik kullanılacak.Mezunlar Mühendis unvanı alacaklar.TEF mezunu ve öğrencileri için bir gelişme şimdilik yok beklemeye devam edeceğiz.
Teknoloji Fakülteleri hakkında biraz bilgi verme gereği duyduk.
Teknoloji Fakülteleri yeni bir fakülte modelidir ve Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiyede 21 adet Teknoloji Fakültesi Kurulmuştur. Teknoloji Fakültesi, bünyesinde mühendislik bölümleri ve teknoloji bölümleri olmak üzere iki farklı öğretim müfredatı içermektedir. Mühendislik müfredatı, öğretim kadrosu ve öğrenci profili olarak, mezunlarının “Mühendis” unvanını iktisap edecekleri tarzda düzenlenecektir. Teknoloji Fakültesi mühendislik bölümlerinin müfredatı mezunlarına uygulama becerisi kazandırılması öngörülerek diğer mühendislik fakültesi müfredatlarından biraz farklı tasarlanacaktır. Ancak, teorik dersler itibariyle, mühendislik fakülteleri bünyesindeki mühendislik bölümleri müfredatına eşdeğer düzeyde olacaktır.
Uygulama becerisine sahip mühendislik müfredatında Teknoloji Fakültesi öğrencileri; bir yarıyıl işyeri eğitimi (7.yarıyıl) ve ayrıca yaz dönemlerinde 72 günlük endüstri stajı göreceklerdir.
Hukuki statü bakımından; Mühendislik Fakültesi mezunu “Mühendis” ile Teknoloji Fakültesi mezunu “Mühendis” unvanı arasında hiçbir fark söz konusu olmayacaktır. Teknoloji Fakültesi mezunu mühendisler de Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliğine bağlı mühendis odalarına üye olabileceklerdir.
Teknoloji Fakültesi mühendislik bölümleri mezunlarının, lisansüstü (Y.Lisans+Doktora) eğitimleri mühendislik fakültelerinde olduğu gibi düzenlenecektir.
eknoloji Fakültelerinin her birinin iki kontenjanı bulunmaktadır.
1. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (M.T.O.K.) Kontenjanı: Bu kontenjana yalnız lisans programının üstünde yer alan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu alanlarından mezun olan adaylar yerleştirilecek tir. Bu kontenjana yerleştirilecek adayların yerleştirme puanları hesaplanırken ilgili AOBP’leri 0,15 ile çarpılacaktır. Teknoloji Fakültesi lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanını genel lise mezunları ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar tercihleri arasında gösteremezler.
2. Genel Kontenjan: Teknoloji Fakültesi lisans programının genel kontenjanını tüm adaylar tercihleri arasında
gösterebilirler . Genel kontenjana yerleştirilecek adayların yerleştirme puanları hesaplanırken:
a . Genel liselerin ilgili alanlarından mezun olan adayların ilgili AOBP’leri 0,15 ile çarpılacaktır.
b . Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından yalnız Teknik Lise ve Anadolu Teknik Liselerinin, alanı ile uzantılı yani bilgisayar mezunu meslek liseli teknoloji fakültesi bilgisayar mühendsiliği M.T.O.K. bölümünden tercih yaparsa yerleştirilirke n ilgili AOBP’leri 0,15 ile çarpılacaktır.
c . Diğer tüm adayların ilgili AOBP’leri 0,12 ile çarpılacaktır.
Yani genel liseler LYS puanı ile belli bir kontenjan ile yerleşirkem meslek liseli YGS ile yerleşecektir.Teknoloji fakültelerinde meslek liseleri için 0.06 lık bir ek puan uygulaması yoktur.
Alan içi tercih yapan bir genel lise mezunu gibi tercih yapacak AOBP 0.15 ile çarpılıacakr ve YGS puanına eklenecek.
Peki Teknoloji Fakültesi ve Normal Mühendislik Arasındaki Farklar;
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Bunu kullanabilirsiniz HTML etiketler ve öznitelikler:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <s> <ins> <strong>
Yorumu Gönder