Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (Tübitak) Tarafından Bu Yıl 4.’sü Düzenlenen Formula G (Güneş Arabaları) ve 2.’si Düzenlenen Tübitak Hidromobil (Hidrojen Arabaları) Yarışları Bu Yıl İzmir’de Gerçekleştirildi. Yarışların Finalinde 25 Güneş Arabası ile 16 Hidrojen Arabası Birincilik İçin Pistte Mücadele Verdi. Güneş Arabaları Yarışında 1 ve 2.’liği İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrencileri Kazandı.
Türkiye Bilimsel veTeknolojik AraştırmaKurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen Formula G (Güneş arabaları) ve 2.’si düzenlenen Tübitak Hidromobil (Hidrojenarabaları) yarışları bu yılİzmir’de gerçekleştirildi.Yarışların finalinde 25 güneşarabası ile 16 hidrojenarabası birincilik için pistte mücadele verdi. Güneş arabalarıyarışında 1 ve 2.’liği İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri kazandı.
Türkiye’de güneş enerjisi ve hidrojen yakıt pili konusunda halkı bilinçlendirme amacıyla TÜBİTAK tarafından düzenlenen Formula G ve Hidromobil yarışları bu yıl 25 – 31 Ağustos tarihleri arasında İzmirPınarbaşı Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Bugün öğle saatlerinde başlayan final yarışlarına öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.
Yarışlara üniversite öğrencileri, genç mühendisler ve teknisyenler tarafından TÜBİTAK, üniversiteler ile sponsorların desteğiyle tasarlanarak üretilen toplam 41 araç katıldı. İlki 30 Ağustos tarihinde yapılan güneş arabaları yarışları 16 takımla yapılırken geleceğin araçları olan güneş arabaları yarışlarına bu yıl, 23 üniversiteden 3′ü Olympia sınıfı olmak üzere 25 araç katıldı. Güneşarabası yarışında 1.liği İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan RA isimli araç, 2.’liği yine İstanbul Teknik Üniversitesi’nden ‘Arıba 2′ , 3.lüğü de Boğazici Üniversitesi öğrencilerinin 59 R isimli arabalar kazandı. 2.’si düzenlenen hidromobil yarışlarına ise 15 üniversiteden 16 araç katıldı.
Oldukça çekişmeli geçen yarışların açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Güldal Büyükdamgacı, Türkiye’nin alternatif enerji kaynakları daha fazla çalışması gerektiğini söyledi. Bu yıl 4. düzenlenen yarışları konusunda alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teknolojilerin Türkiye’de üretilmesinde gençlerin aktif rol almasını teşvik etmek amacıyla düzenlediklerini söyleyenBüyükdamgacı, “Dileğimiz bu yarışlara bütün üniversitelerinkatılmasıdır. Bu nedenle ilk kez katılanlara TÜBİTAK olarak biraz daha fazla destek veriyoruz” dedi.
Yarışa katılan öğrencilere, “Sizlere bakınca gelecek Türkiye’yi görüyorum, sizlerde iftihar ediyorum.” diyen Büyakdamgacı,yarışmaya katılanların ülkenin geleceğine katkı koyduğunu söyleyerek yarışmacılara başarılar diledi.
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Bunu kullanabilirsiniz HTML etiketler ve öznitelikler:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <s> <ins> <strong>
Yorumu Gönder