Tarihi
Kıbrıs Adası yüzyıllar boyunca üzerinde kurulan değişik uygarlıkların bıraktığı zengin bir tarihi ve mimari mirasa sahiptir. Batı’da Soli ve Vouni’den Lefkoşa’daki Arabahmet Camisi’ne, Gazimağusa’daki Salamis Antik Kentinden Doğu’daki Apostolos Andreas Manastırı’na, 9000 yıllık uygarlığın izlerine her yerde rastlamak mümkündür.
Adaya ilk kez, bazı tarihçilere göre Avrupa, bazılarına göre de Asya’dan gelen insanlar ayak basmıştır. Milattan önce 8. yüzyılda Asur İmparatorluğu’nun bir parçası olan Ada, daha sonrasında sırasıyla Babilliler’in, Mısırlılar’ın ve Persler’in egemenliği altına girmiştir. Milattan önce 58 yılında Ada Romalıların yönetimine geçmiştir. Aslan Yürekli Richard 1191 yılında, Haçlı Seferleri sırasında adaya yerleşmiş, sonrasında adayı Templar Şövalyeleri’ne satmış ve daha sonra Guy de Lusignan’ın adayı satın almasına izin vermiştir. Ada 1489’da Venedikliler’in adayı alışına kadar Luzinyanlar’ın yönetimi altında kalmıştır. 1571- 1878 yılları arasında Ada’da hüküm süren Osmanlılar daha sonra Ada’yı İngiliz yönetimine kiralamıştır. 1960 yılında Kıbrıslı Türk ve Rumlar tarafından kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulmasının ardından gelişen olaylar sonrasında 1983 yılında KKTC kurulmuştur.
KKTC’de beş ilçe bulunmaktadır.Bunlar Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele’dir. Lefkoşa, KKTC’nin başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehir ise Gazimağusa’dır. Gazimağusa turistik bir bölge ve en büyük limana sahip olması nedeniyle büyük öneme haizdir. Üçüncü büyük şehir ise en önemli turistik bölge olan Girne’dir. Güzelyurt ve İskele de, diğer büyük şehirler arasında yeralmaktadır.
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Bunu kullanabilirsiniz HTML etiketler ve öznitelikler:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <s> <ins> <strong>
Yorumu Gönder