Amaç
Madde 1- Bu Yönergenin amacı, “Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Sınav Yönetmeliğine” uygun olarak Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Tıp Fakültesi eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak ilkeleri belirlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Yönerge hükümleri Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Tıp Fakültesinde gerçekleştirilen tıp doktorluğuna yönelik eğitim ve öğretimi kapsar. Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde üst kurul karar ve ilkeleri ile İzzet Baysal Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Tanımlar
Madde 3- Bu Yönergede geçen terim ve kısaltmaların tanımları aşağıda verilmiştir.
Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Fakülte: İzzet Baysal Tıp Fakültesi
Dönem: Bir ders yılı
Ders Kurulu: Tıbbın belirli bir alanına ilişkin bilgi ve becerilerin bütünleşmiş biçimde öğrencilere kazandırılması amacıyla değişik tıp bilim dallarından öğretim elemanlarının bir araya gelerek oluşturdukları kuruldur. Bu kurulun çalışmalarının ürünü olan ders programı aynı terimle anılır.
Staj Dönemi: Dönem IV ve V’deki Anabilim/Bilim dallarında klinik, poliklinik ve ameliyathanelerdeki uygulamalı eğitim.
Aile Hekimliği Dönemi: 6. yıldaki klinik, poliklinik, ameliyathane ve saha çalışmalarını kapsayan 12 aylık dönem.
Eğitim Öğretim Koordinasyon Kurulu
Madde 4- Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu; başkoordinatör, başkoordinatör yardımcısı/yardımcıları, her bir dönemden sorumlu koordinatör ve gerektiğinde bir veya daha fazla koordinatör yardımcılarından oluşur.
Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Dekan’ın gösterdiği adaylar arasından Yönetim Kurulu tarafından seçilir. Kurul, Dekana karşı sorumludur. Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu ayda bir defa Başkoordinatör (olmadığı zaman Başkoordinatör Yardımcı/Yardımcılarından birisi) tarafından toplantıya çağrılır. Dekan toplantıya katıldığı zaman başkanlık yapar.
Eğitim ve Öğretim Koordinasyon Kurulu her dönemdeki derslerin sayısını, süresini ve hangi anabilim/bilim dallarının ders kuruluna katılacağını saptar. Dersi olan tüm öğretim üyeleri o ders kurulunda yer alır.
Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulunun Görevleri
1. Fakültede tüm mezuniyet öncesi eğitim ve öğretim akademik takvimini belirleyerek eğitimin düzenli ve uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlar.
2. İkinci yarıyıl içinde bir sonraki ders yılının akademik takvimini belirleyerek Dekanlığa sunar.
3. Koordinatörler, temsil ettikleri dönemin anabilim dalı ve bilim dallarının görüşlerini alarak ders programlarını düzenleyip, Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kuruluna verirler. Kurul, koordinatörlerin getirdiği ders programlarını gözden geçirerek eğitim ve öğretim programının son şeklini hazırlar ve yetkili organlarca kabul edilen ders programlarının dağıtımını sağlar.
4. Anabilim dallarının ders içeriklerinin bütünlük oluşturması ve birbirini tamamlaması amacına yönelik gözden geçirir, yatay ve dikey entegrasyonu sağlar, önerilerde bulunur.
5. Zorunlu durumlarda eğitim ve öğretimdeki aksamaları önlemek üzere programdaki değişiklik önerisini Dekanlığın onayına sunar.
6. Fakülte yönetimi tarafından herhangi bir neden ile Fakülte ile ilişkisi kesilmesi düşünülen öğrencinin durumunu tartışarak Dekanlığa görüş sunar.
7. Akademik yıl bitimini izleyen bir ay içinde o akademik yıla ait değerlendirmeleri yapar ve sonuçları Dekanlığa sunar.
8. Eğitimin kalitesini yükseltmek için gereken değişiklikleri ve ders eğitim araçları ile bunların alt yapısı hakkındaki görüş ve önerileri Dekanlığa sunar.
9. Yönetmelik ve Yönergede yapılması gereken değişiklikler konusunda görüş ve önerileri belirler ve Dekanlığa sunar.
10. Dekanın eğitim ve öğretim ile ilgili olarak kuruldan istediği diğer çalışmaları yapar.
Fakülte Kurulu, bir sonraki yıla ait eğitim-öğretim programları ile akademik takvim önerilerini her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar Senatonun onayına sunar. Senato tarafından karara bağlanan programlar ile akademik takvim, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce duyurulur.
Eğitim-öğretim yılı ders görevlendirmeleri her yıl eğitim-öğretimin başlama gününden bir ay öncesine kadar yapılır.
Koordinatörlerin Görevleri
1. Ders kurulu başkanları ile birlikte kurul sınavları ve yılsonu sınavlarının yapılmasını sağlar.
2. Baş koordinatör, sınıf koordinatörleri arasındaki koordinasyonu sağlar.
Ders Kurulu Başkanlarının Görevleri
1. Ders kurulu programlarının eksiksiz ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
2. Ders veren öğretim elemanlarınca yoklamaların düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayarak öğrenci devam çizelgesine işlenmesini denetlemek,
3. Koordinatörlerle birlikte kurul sınavları ve yılsonu sınavlarının hazırlanarak yapılmasını sağlamak,
4. Sınav sonuçlarının doğru olarak hesaplanıp açıklanmasını sağlamak,
5. Ders kurulu ile ilgili diğer görevleri yerine getirmek,
6. Ders kurulu bittikten sonra 15 gün içerisinde, ders kurulu öğretim elemanlarını toplayarak uygulanan ders kurulunun genel değerlendirmesini yapmak, konu başlıklarını ve içeriğini güncelleştirerek yeni taslağı sınıf koordinatörüne sunmak.
Staj Yöneticilerinin Görevleri
1. Staj programını hazırlamak, programın eksiksiz ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
2. Stajlarda ders veren öğretim elemanlarınca yoklamaların düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak ve bunların öğrenci devam çizelgesine işlenmesini denetlemek,
3. Staj sınavlarının düzenli bir şekilde yapılmasını ve sınav sonuçlarının doğru olarak hesaplanıp açıklanmasını sağlamak,
4. Bütünleme sınavlarının hazırlanmasında koordinatöre yardım etmek, stajlarla ilgili anketlerin yapılmasını sağlamak.
Stajlarda ayrıca öğrenci sayısına göre belirlenen öğrenci sorumluları, öğrenci eğitim ve öğreniminden sorumlu olup, düşünceleri staj sonu yeterlilik değerlendirmesinde göz önüne alınır.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Bunu kullanabilirsiniz HTML etiketler ve öznitelikler:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <s> <ins> <strong>
Yorumu Gönder