Bir Kent Üniversitesi
Toplumların gelişmesinin büyük ölçüde insanların iyi yetiştirilmesine bağlı olduğu ve bunun da ancak nitelikli bir eğitim sürecinin sonunda mümkün olabildiği bilinciyle, eğitim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi, insanlara nitelikli eğitim koşulları yaratarak kendilerini gerçekleştirme ve bu yolla özgür olma olanakları sunar.
Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna dair inançla, aydınlık bir gelecek yaratmayı hedefleyen Dokuz Eylül Üniversitesi; “Cumhuriyetçi”, “Laik”, “Ulusalcı”, “Demokrat”, “Akılcı”, “Bilimsel”, “Aydınlanmacı”, “Özgürlükçü” ve “Toplumcu” olmayı ilke edinmiştir. Atatürk İlke ve Devrimleri’nin rehberliğinde kaliteli ve çağdaş eğitimin yanında, insani ve toplumsal değerleri gelişmiş kuşaklar yetiştirme konusunda kararlı adımlarla ilerleyen Dokuz Eylül Üniversitesi, bu yöndeki başarısı ile Türk Üniversiteleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Dokuz Eylül Üniversitesi; Ülkemizin en büyük üçüncü kenti olan İzmir’de Ege Üniversitesi’nden sonra ikinci Devlet Üniversitesi olarak 20 Temmuz 1982 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 41 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” kapsamında kurulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi’nden devralınan ve bunlara ek olarak yeni kurulanlarla birlikte toplam 24 birimle eğitim çalışmalarına başlamıştır. Kuruluşundan itibaren hızlı bir büyüme sürecine giren ve 10’uncu yılı olan 1992’de, 41 eğitim birimiyle Ege Bölgesi’nin beş iline yayılan Dokuz Eylül Üniversitesi; Aydın- Adnan Menderes Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Manisa- Celal Bayar Üniversitesi ve Denizli- Pamukkale Üniversitesi olmak üzere dört yeni üniversitenin oluşmasına olanak sağlamıştır.
Kurulduğu ilk yıllarından bu yana İzmir’in farklı bölgelerine yayılan yerleşkeleriyle tam bir Kent Üniversitesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi; bugün Alsancak, Balçova, Narlıdere, Bornova, Buca (Merkez – Dokuzçeşmeler – Tınaztepe) Hatay, Torbalı, İnciraltı, Urla, Seferihisar ve Foça’da olmak üzere 610.493 metrekare kapalı alanda ve 4.928.994 metrekare toplam alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Ağustos 2009 itibarıyla 45 bin 392 öğrencinin eğitim gördüğü Üniversitemizde, aynı tarih itibarıyla 3 bin 45 akademik, 2 bin 341 idari personel görev yapmaktadır. Türkiye’de ilk kez 1997 – 1998 Öğretim Yılı’nda Tıp Fakültesi’nde ‘Aktif Eğitim’ modelini başlatan Dokuz Eylül Üniversitesi, bu modelin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olmuştur. Bilim yarışında iddialı adımlar atan Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise ikinci Öğrenme Kaynakları Merkezi’ni de bünyesinde kurmuştur. Ayrıca sahip olduğu kitap, bilimsel yayın kapasitesi ve bilgisayar ve her türlü teknik donanımına sahip ‘Merkez Kütüphanesi’ ile Türkiye’deki kütüphaneler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Eğitim ve bilim konusunda sınır tanımayan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, özellikle son yıllarda AB Eğitim Programları çerçevesinde çok sayıda uluslararası işbirliği oluşmuş, bu kapsamda çok sayıda yabancı öğrenci Üniversitemiz bünyesinde eğitim ve bilim faaliyetlerine katılırken, Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri de çeşitli ülkelere gönderilmiştir. Eğitim ve bilim faaliyetleri dışında sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerinde de öncü çabaları olan Dokuz Eylül Üniversitesi, fiziki altyapısını da bu doğrultuda yeniden yapılandırmakta ve özellikle barınma gibi yaşamsal alanlardaki projelerine öncelik vermektedir.
Bir Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen ( * ) gerekli alanları doldurunuz.
Bunu kullanabilirsiniz HTML etiketler ve öznitelikler:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <s> <ins> <strong>
Yorumu Gönder